Ľudia si často myslia, že aby schudli, budú musieť zo svojej stravy vyradiť všetky tuky. Aj napriek rozšírenému presvedčeniu to tak vôbec nie je.

Aj keď sú oleje a tuky bohatým zdrojom energie, sú tiež životne dôležité pre fungovanie nášho tela, pretože zabezpečujú mnoho jeho základných funkcií. Dokonca platí, že strava úplne zbavená tukov môže byť škodlivá. Tuk je okrem toho tiež nositeľom chutí, a preto jedlo bez tuku nie je tak chutné. Do komerčných nízkotučných výrobkov sa často pridáva cukor, škrob a ďalšie prísady, ktoré majú zlepšiť chuť výrobku, čo tiež nie je príliš zdravé! Namiesto toho, aby sme sa tuku vyhýbali úplne, je dôležitejšie vyberať si správne druhy tukov.

Tuky sú pre nás životne dôležité
Tuky zastávajú v našich telách kriticky dôležitú úlohu. Nájdeme ich v membránach všetkých buniek nášho tela. Tukové tkanivo chránia naše vnútorné orgány a tuky fungujú tiež ako prenášače dodávajúce nášmu telu v tukoch rozpustné vitamíny. Tuky sú tiež nevyhnutné pre náš telesný metabolizmus. Nie je ale tuk ako tuk. Každý typ tuku má inú chemickú štruktúru a pôsobí na telo inak. Tiež nadmerný príjem tukov je škodlivý a môže viesť k vysokému obsahu lipidov v krvi, ktoré potom telo musí niekde uložiť.

Najdôležitejšie je kvalita
V zásade platí, že by sme mali byť opatrní pri používaní živočíšnych tukov. Rastlinné a orechové oleje obsahujú blahodarné mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny a ďalej tiež vitamín E. Oproti tomu tuk obsiahnutý v mäse, masle a masti obsahuje nasýtené mastné kyseliny.
Z tohto pravidla existujú aj výnimky. Kokosový olej obsahuje mastné kyseliny so stredne dlhým molekulovým reťazcom, ktoré majú iné výhody. A tuky z tučných rýb – napríklad lososa, sleďa, alebo makrely – obsahujú omega-3 mastné kyseliny pôsobiace blahodarne na srdce. Tieto mastné kyseliny pôsobia priaznivo na metabolizmus tukov.

Dávajte pozor na skryté tuky
Väčšina olejov a tukov, ktoré skonzumujeme, je skrytá v hotových potravinách, ktoré nakúpime. Pečivo, sušienky, croissanty, syr, pizza – to všetko obsahuje neviditeľné tuky.
Najlepšie informácie o tuku obsiahnutom vo výrobku získame, keď si prečítame informácie o zložení výrobku. Možno budete prekvapení, ako veľa tuku sa skrýva v niektorých potravinách, ktoré bežne jete. Tieto výrobky často obsahujú tuk vo forme stužených olejov alebo trans tukov. Keď teda nakupujete potraviny, hľadajte výrobky, ktoré majú na etikete uvedené „neobsahuje trans tuky“.

Tuky používajte striedmo
Tuky obsahujú v porovnaní s bielkovinami alebo sacharidy dvakrát viac kalórií. Z tohto dôvodu je dôležité, aby sme to s tukmi nepreháňali. Použitie optimálneho množstva tukov pri varení dosiahnete nasledovne:
Pri vyprážaní používajte panvice s nepriľnavým povrchom. Olej a smotanu používané pri varení odmeriavajte lyžicou. Budete tak mať pod kontrolou množstvo tukov, ktoré skutočne skonzumujete.
Nebojte sa, že jedlo stratí na chuti. Bylinky a koreniny vylepšia chuť každého jedla, sú tiež bohaté na živiny a nepridajú prakticky žiadne kalórie.

  • Používajte rúru – upečte v nej napríklad rybu s bylinkami alebo iné jedlá.
  • Skúste si na chleba namiesto masla alebo margarínu namazať horčicu, paradajkový pretlak alebo nízkotučný smotanový syr.
  • Syry a ďalšie mliečne výrobky možno kúpiť s rôznym obsahom tukov. Dbajte na to, aby ste si vyberali výrobky s optimálnym obsahom tukov.

Zdroj: www.bodykey.cz/main/magazine

Milan Holecka
osobný tréner, akreditovaný výživový poradca, masér a lifestyle consultant
Milan sa venuje profesionálnej činnosti v obore už viac ako 8 rokov a zameriava sa na komplexné riešenie potrieb človeka po fyzickej, psychickej a výživovej stránke.