Počúvame to stále: „jedzte viac ovocia a zeleniny.“ existuje mnoho spôsobov, ako do svojho jedálnička zaradiť čerstvú zeleninu a ovocie. Tu je niekoľko základných rád…

Aj keď každý vie, že konzumovať čerstvé potraviny je zdravé, napriek tomu ich ešte stále nejeme dosť. Ovocie a zelenina sú dôležité zdroje vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Niektoré z nich obsahujú zároveň málo kalórií a majú prirodzene vysoký obsah vody. Látky, ktorým sa hovorí fytochemikálie, sú tým, čo ovocí a zelenine poskytuje širokú škálu farieb a chutí.

Aspoň jedna porcia na jedlo
Dobrých vecí nemôže byť nikdy príliš. Pre dosiahnutie optimálneho zdravia a duševnej a telesnej pohody jedzte pravidelne zeleninu a raz za čas si doprajte nejaké ovocie.
Každé jedlo by mala sprevádzať poctivá porcia zeleniny spolu s nejakým ovocím ako dezert. Táto kombinácia Vám dodá veľa energie a zároveň Vám pomôže schudnúť.

Čím farebnejšie, tým lepšie
Aby ste svoje jedlo oživili, pozrite sa, čo je k dostaniu na miestnej tržnici alebo v supermarkete. Nemajú tam nejaké druhy ovocia alebo zeleniny, ktoré ste doteraz nevyskúšali? Čo napríklad rôzne nové kombinácie, napr. Hrušky a rukola v šaláte, alebo tekvica a kel v polievke? Existuje mnoho spôsobov, ako zeleninu pripraviť a konzumovať – ​​musíte prísť na niečo nové, čo Vás inšpiruje.

Pastva pre zmysly
Zelenina a ovocie sú prirodzene príťažlivé a skvele sa hodia do celej rady pokrmov. Z ovocia a zeleniny môžete vytvoriť napríklad rôzne šaláty, alebo môžete použiť grilovaciu ihlu a kúsky zeleniny opiecť. Pri príprave zeleninových jedál buďte nápadití a pochutnáte si na nich oveľa viac.
Obzvlášť príjemným spôsobom, ako do seba dostať dávku ovocia a zeleniny, môžu byť koktaily. Nakombinujte rôzne druhy surovej či varenej zeleniny alebo ovocia a rozmixujte ich s vodou, čajom alebo mliekom, až dosiahnete požadovanej konzistencie. Experimentujte s bylinkami a korením, ktoré zvýraznia výslednú chuť.

S dipom chutí všetko lepšie
Aj tí najvyberavejší z nás len ťažko odolajú dobrému dipu. Jednoducho nakrájajte čerstvú zeleninu na pásiky a naskladajte ich na tanier. Dip pripravíte nasledovne: zmiešajte nízkotučnú kyslú smotanu alebo jogurt s troškou mlieka a dochuťte bylinkami a korením. Skúste napríklad papričky alebo čerstvo nasekanú petržlen či bazalku. Pridajte trochu paradajkového pretlaku, kari alebo mletej papriky, aby Váš dip získal farbu.
Rovnakým spôsobom môžete pripraviť aj ovocie. K príprave dipe použite grécky jogurt, pridajte trochu medu, škorice a vanilky a všetko spestrite niekoľkými kvapkami limetkovej či citrónovej šťavy.

Dobre to vyzerá a skvele to chutí
Ozdobne nakrájané pestrofarebné listy šalátu alebo kúsky inej zeleniny Vaša jedlo nádherne spestria. Zdobenie jedla nasekanou petržlenovou vňaťou poznáme všetci a rovnako tak môžete použiť aj bazalku, mätu alebo tymián. Tiež sa môžete presvedčiť, že keď zeleninu vložíte priamo do sendviča, vydrží dlhšie čerstvý. Vidíte, práve ste Váš denný jedálniček obohatili o ďalšiu porciu zdravej zeleniny!

Kam sa to podelo?
Samotná zelenina môže byť niekedy nevýrazná a nudná. Existuje ale veľa zábavných a chytrých spôsobov, ako ju pripraviť. Jednoduchým riešením je vmiešať jemne nakrájanú alebo prepasírovanú zeleninu do omáčok či plniek. Na kocky nakrájaná zelenina sa zase napríklad výborne dopĺňa s paradajkovým pretlakom. Alebo vyskúšajte vynikajúce ravioli plnené brokolicou a ricottou.

Zdroj: www.bodykey.cz/main/magazine

Milan Holecka
osobný tréner, akreditovaný výživový poradca, masér a lifestyle consultant
Milan sa venuje profesionálnej činnosti v obore už viac ako 8 rokov a zameriava sa na komplexné riešenie potrieb človeka po fyzickej, psychickej a výživovej stránke.