Týchto šesť zásad vám pomôže začleniť potešenie z jedla do každodenného života.
Ak sa budete zamýšľať nad tým, čo jete, a budete si to užívať, ľahšie znížite svoju hmotnosť. Je to preto, že si budete viac uvedomovať signály, ktoré Vám telo vysiela, a vycítite, kedy už máte dosť.
Neponáhľajte sa
Vyčleňte si čas pre seba. Iba keď ste uvoľnení a neponáhľate sa, môžete si užívať – pri jedle teda prosím spomaľte! Nechajte si každé sústo rozplynúť v ústach. Potešenie z jedla môže zvýšiť aj spoločné stolovanie s priateľmi alebo rodinou – len si dajte pozor, aby ste sa nenechali príliš uniesť. J
Potešenie si nezakazujte
Raz za čas sa odmeňte, bez toho aby ste z toho mali zlé svedomie – napríklad kúskom čokolády alebo pohárom vína.
Na potešenie sa sústreďte
Pri jedle sa sústreďte len na to, čo jete. Často zistíte, že sa Vám rýchlo rozutekali myšlienky a zabúdate sa z jedla tešiť. Namiesto televízie alebo čítanie novín si pustite príjemnú hudbu.
Tešte sa z každého dňa
Nečakajte na špeciálne príležitosti, správajte sa tak, ako by každý deň bol výnimočný. Stôl ozdobte kvetinami alebo svietnikmi a jedlo zakončite šálkou kávy alebo čaju.
Urobte si jasnú predstavu o tom, čo uprednostňujete
Každému chutí niečo iné. Nenechajte sa ovplyvniť módnymi trendmi alebo chuťami iných ľudí.
Menej znamená viac
Potešenie prichádza zo striedmosti skôr ako z prílišného prejedania, pretože veci, ktoré zažívate príliš často a príliš intenzívne, strácajú svoju príťažlivosť. Ochutnávajte neznáme jedlá a naučte sa, že mať dosť, neznamená byť presýtený.
Potešenie prichádza so skúsenosťami
Dokonca aj skvelý kuchár potrebuje roky praxe, aby odlíšil jemné rozdiely v chuti a pripravil skutočnú pochúťku. Buďte trpezliví a do každého jedla sa vždy púšťajte so záujmom.
Kleine Schule des Genießens (Malá škola potešenie), Lutz & Koppenhöfer, 1983.
Zdroj: www.bodykey.cz/main/magazine